bieren op fles & biertype

BIEREN OP FLES

PILSNER
Pils is het meest gedronken bier. Het werd voor het eerst gebrouwen in het Tsjechische stadje Pilzen. Pils is een ondergistend, licht bier met een mooie heldere goudgele kleur en een fijne witte schuimkraag.
-Swinckels’ Superior Pilsner 5,3% – 3,00
-Habesha Cold Gold Authentic Ethiopian Beer 5,0% – 4,00
naar HABESHA

ALCOHOLVRIJ BIER
Alcoholvrij bier is een ondergistend bier en bevat 0,0% alcohol. Het bier heeft de typische mout- en hopsmaak van pils. Makkelijk doordrinkbaar en een goede dorstlesser.
-Bavaria 0.0 Wit Alcoholvrij Witbier 0,0% – 3,90
-Bavaria 0.0 IPA Alcoholvrije IPA 0.0% – 3,90
-Bitburger 0.0 Pilsner Alcoholvrij Pils 0,0% – 3,90

AMBERBIER
Een amber is een bovengistend bier. Het bier is helder en amberkleurig en heeft een zachte, volle smaak met een verfrissende afdronk.
-De Koninck Stadsbier van Antwerpen 5,2% – 5,20
-Orval Trappist 6,2% – 5,50
-Pauwel Kwak 8,4% – 5,20

BLOND
Blonde bieren zijn bovengistende bieren, goudgeel van kleur, vaak zacht, licht bitter, fruitig en fris van smaak. Perfect als dorstlesser en aperitief. De sterke blonde bieren zijn krachtiger van smaak en hebben een hoger alcohol percentage van bijvoorbeeld 8,0% tot 9,0%.
-Barbar Blond Honingbier 8,0% – 5,20
-Brugse Zot Blond 6,0% – 5,20
-Chouffe Blond 8,0% – 5,20
-Cornet Oaked Sterk Blond 8,5% – 5,20
-De Molen Brouwerij Craft Beer Op & Top Hoppig Blond 4,5% – 4,80
-Duvel Sterk Blond 8,5% – 5,20
-Jopen Hoppenbier Blond Haarlems Bier 6,8% – 5,20
-La Trappe PUUR Biologisch Trappisten Blond 4,7% – 4,80
-Maredsous 6 Blond Abdijbier 6,0% – 5,20
-Omer Traditioneel Belgisch Blond 8,0% – 5,20
-Vedett Extra Blond 5,2% – 5,20
-Zundert 8 Blond Trappist 8,0% – 6,40

DUBBEL
Dubbel is een bier met een mooie donkere bruine kleur. Een dubbel is zacht en zoetig van smaak. Een lekkere begeleider bij de maaltijd of voor zomaar tussendoor.
-Chimay Rood Dubbel Trappist 7,0% – 5,20
-Corsendonk Pater Dubbel Abdijbier 8,0% – 5,20
-St Bernardus Prior 8 Rood Dubbel Abdijbier 8,0% – 5,20
-Westmalle Dubbel Trappist 7,0% – 5,20

TRIPEL
Een tripel is een bovengistend zwaar goudgeel bier. Tripels bevatten een typische sterk moutige en/ of een hoppbittere smaak. Het alcoholpercentage is hoog, dit komt door toevoeging van suiker.
-Chimay Wit Tripel Trappist 8,0% – 5,40
-Corsendonk Agnus Tripel Abdijbier 8,0% – 5,40
-Jopen Trinitas Tripel Haarlems Bier 9,0% – 5,40
-Karmeliet Tripel 8,4% – 5,40
-Maredsous 10 Tripel Abdijbier 10,0% – 5,40
-Rochefort 8 Groen Tripel Trappist 9,2% – 5,80
-St Bernardus Tripel 6 Groen Abdijbier 8,0% – 5,40
-Westmalle Tripel Trappist 9,5% – 5,40

QUADRUPEL
De quadrupel is een bovengistend zwaar bier. De smaak is altijd verrassend en complex. Denk bijvoorbeeld aan koffie, caramel, kruiden, fruit en altijd met een mooie bitterheid. Met altijd een alcoholpercentage rond de 10%.
-Jopen Ongelovige Thomas Quadrupel Haarlems Bier 10,0% – 5,60
-Brouwerij Van Honsebrouck Kasteelbier Donker Quadrupel 11,0% – 5,60
-La Trappe Quadrupel Trappist 10,0% – 5,70
-Rochefort 10 Blauw Quadrupel Trappist 11,3% – 6,80
-Zundert 10 Quadrupel Trappist 10,0% – 6,80

BARLEYWINE / GERSTEWIJN
Gerstewijn is een bovengistend bier en wordt ook wel Barley Wine genoemd. Het is een Engelse bierstijl en wordt Barley Wine genoemd omdat het bijna net zo sterk is als wijn. Een gerstewijn is een licht tot koper kleurig tot donker gekleurd bier en heeft een alcohol percentage tussen de 8,5% en 12,0%. Het heeft weinig koolzuur en weinig schuim. Vaak zijn deze bieren moutig en fruitig van smaak met een sterk hoparoma en een krachtige hopbitterheid.
-Chimay Blauw Trappist 9,0% – 5,60
-St Bernardus Abt 12 Blauw Abdijbier 10,0% – 5,70

BOCKBIER
Typisch Nederlands seizoensbier dat in het najaar wordt gedronken. Bockbieren zijn zowel onder- als bovengistende bieren. In de herfst robijnrood van kleur met een mooie verhouding in mout, karamel en hop.
SEIZOEN

GRUITBIER
Gruitbier is een bovengistend bier en wordt gebrouwen met tarwe, haver en gerst inde juiste hoeveelheden verdeeld over het brouwsel. Aan Gruitbier wordt gruit toegevoegd. Gruit is een kruidenmengsel van diverse ingrediënten waaronder rozemarijn, duizendblad, gagel, salie en laurierbessen.
-Jopen Koyt Donker Gruitbier Haarlems Bier 8,5% – 5,50

PORTER / STOUT
Porter en Stout zijn bovengistende bieren en oorspronkelijk afkomstig uit Londen.
De eerste Porter werd rond 1802 gebrouwen. Porter is een donker bier gebrouwen met veel bruine mout en veel hop. De smaak is veelal een mooie balans van fris zoet en bitter.
De eerste Stout werd in 1730 gebrouwen. Het is een biersoort die wordt gekenmerkt door een donkerbruine tot zwarte kleur en een enigzins branderig bittere smaak door het gebruik van gebrande of geroosterde mout.
-Brouwerij De Molen Craft Beer Hamer & Sikkel Porter 5,2% – 5,00
-Brouwerij De Molen Craft Beer Hel & Verdoemenis Imperial Stout 10,0% – 7,50
-Jopen Extra Stout Haarlems Bier 5,5% – 5,00

SAISON / FARMHOUSE ALE
Saison, dat zijn oorsprong in de brouwerijen in de provincie Henegouwen in Wallonie vind, is een ongefilterd, dorstlessend, verfrissend bier met een mooie balans tussen kruiden, zuurtjes en hopbitterheid.
-Oedipus Craft Beer Mannenliefde Saison met Citroengras en Szechuan peper 6,5% – 5,50
-Saison Dupont Klassiek Vlaamse Saison 6,5% – 5,50
-Butcher’s Tears Lipreader MMXVIII Smoky Juniper Gotland Scandinavian Farmhouse Ale 5,5% – 5,50
-Butcher’s Tears Smoke & Mirrors Extravagant And Modern Tripel Hop Farmhouse Ale 8,5% – 5,50

LEIPZIGER GOSE (SOUR – DUITSLAND)
Van oudsher het stadsbier van Leipzig, is verwant met de Brusselse Gueuze en wordt ook met spontane vergisting gebrouwen. Het tarwebier wordt in de open lucht tot vergisten gebracht en op smaak gebracht met koriander, zeezout en fruit (abrikozen). Met als resultaat een Gose-bier met een aangenaam (zomerse) friszurige smaak.
-Jopenbier Apri-Gose in der Hose Haarlems Bier (volgens Leipziger traditionen gebrauen) 5,0% – 5,50

VLAAMS ROOD BRUIN (SOUR – BELGIE)
Typerend voor het Vlaams Rood Bruin is het zurig fruitige karakter. Dit ontstaat door gemengde gisting van bovengisting en melkzuurgisting en door minimaal 2 jaar rijping in eikenhouten -foeders- vaten. Het oude gerijpte bier wordt gemengd met jong bier tot een verfrissende compositie.
-Rodenbach Grand Cru 6,0% – 5,50 Traditioneel Vlaams Streekbier!

RADLER / KRIEK / FRUITBIER / CIDER
Radler is een ‘bier’ met een zeer laag alcoholpercentage van rond de 2%. De Radler bestaat voor voor de helft uit limondae en voor de helft uit bier. Als fruit voor de frisse smaak worden vaak citroenen toegevoegd.
Een Kriek is een rood gekleurd bier van spontane gisting met kersen. In Vlaanderen heten de kersen krieken, vandaar kriekenbier. De smaak is zoet-zurig met soms een licht aanwezige hopbitterheid.
Fruitbier heeft een aangename zoet-zurige, frisse smaak, waarin het gebruikte fruit duidelijk herkenbaar is. Fruit dat veel gebruikt wordt zijn krieken, kersen, citroen, grapefruit, perzik, banaan en appels.
Een Cider wordt gemaakt van gefermenteerde appels, gelagerd in eikenhouten vaten, de cider heeft een mooie okergele kleur en is fris en fruitig van smaak.
-Bavaria Radler Lemon -lage gisting- 2,0% – 4,00
-Bellevue Kriek -hoge gisting- gezoet met kriekensap 5,1% – 5,00
-Boon Kriek -spontane gisting- kriek in champagneflesje 37,5CL. 4,0% – 7,20
-Verboden Vrucht -vruchtenbier van hoge gisting- met gebrande mout vol en zoet 8,5% – 5,60
-Magners Original Irish Apple Cider -Ierse cider gemaakt met veel verschillende appelsoorten- 56CL. 4,5% – 6,00

WITBIER / WEIZENBIER
Witbier is een ongefilterd bier van hoge gisting dat met tarwemout, gerstemout, haver en/ of met een kruidenmengsel van gruit, koriander, sinaasappelschil en hop wordt gebrouwen.
Weizenbier is een ongefilterd tarwebier van hoge gisting. Gerstemout en tarwemout worden beiden in ongeveer gelijke hoeveelheden als grondstof gebruikt. Bij de Dunkelweizen wordt een speciale caramelmout toegevoegd, voor de donkere kleur.
-Brouwerij ’t IJ IJWIT Witbier 6,5% – 5,20
-Jopen Adriaan Witbier Haarlems Bier 5,0% – 5,20
-Vedett Extra White Witbier 4,7% – 5,20
-Jopen Malle Babbe Dunkelweizen Haarlems Bier 5,5% – 5,20
-Texelse Bierbrouwerij Skuumkoppe Dunkelweizen 6,0% – 5,20
-Weihenstephaner Hefe Weissbier 50CL. Weizen 5,4% – 6,00
-Weihenstephaner Vitus 50CL. Weizenbock 7,7% – 6,50

IPA – INDIA PALE ALE
IPA werd voor het eerst gebrouwen in de 18e eeuw in Engeland. Engeland had veel overzeese kolonies en de schepen namen bier mee aan boord in plaats van water. De brouwers deden extra veel hop in het bier om de houdbaarheid te verlengen. De overzeese reizen gingen altijd naar India of verder, vandaar de naam India Pale Ale. De IPA’s worden met veel verschillende hopsoorten gebrouwen, soms in een variatie van diverse hopsoorten, soms als single hop en soms met zacht fruit, zoals framboos en ananas. De smaak van een IPA is altijd hoppig, dus erg bitter, verzacht door het fruitige citrus aroma wat door de hop tijdens het brouwen wordt afgegeven.
-Brouwerij De Molen Craft Beer Vuur & Vlam IPA 6,2% – 5,50
-Brouwerij De Molen Craft Beer Storm & Bliksem Imperial Double IPA 9,6% – 6,00
-Brouwerij ‘t IJ IJ IPA 6,5% – 5,50
-Oedipus Brewing Gaia IPA 7,0% – 5,50
-Two Chefs Brewing Green Bullet IPA 5,7% – 5,50
-Van Moll Craft Beer Doerak (Doo*Rock) IPA 6,3% – 5,50