whiskey

Laat een goed glas whiskey je smaken!

whiskeytast2

Laphroaig Islay Single Malt 10 Years

De distilleerderij van Laphroaig ligt in Port Ellen in het Zuiden van het eiland Isla Laphroaig is een Keltisch woord dat ‘de mooie kom bij de brede baai’ betekent. Laphroaig 10 Years is een single malt whisky van het afgelegen eiland Islay. Tijdens het maken van Laphroaig wordt gemoute gerst boven brandende turf gedroogd. Aan de rook van deze turf, die gewonnen wordt op Islay, dankt Laphroaig zijn kenmerkende rijke smaak. Zowel de geur als de smaak zitten bomvol rook. Verder is de smaak verrassend zoet met een hint van zout. Bijzondere uitdagende en heerlijk whiskey!

Highland Park Single Malt 12 Years

bottlehighlandpark

Highland Park, opgericht in 1798 op de Orkney-eilanden, is de meest noordelijk gelegen Schotse whiskydistilleerderij. Highland Park mout de gerst op zijn eigen moutvloer en eest zijn groene mout met turf van eigen bodem. Aan het gebruik van deze lokale turf die heide bevat heeft Highland Park Single Malt zijn typerende smaak te danken. Zijn lichtzoete afdronk heeft de 12 jaar oude Highland Park te danken aan de heideturf van Orkney en een rijping in uitsluitend sherry vaten.

The Famous Grouse Blend

bottlefamousgrouse

The Famous Grouse is een geliefde whisky in Schotland, en staat bekend om zijn zachte en rijke smaak en gebruikt meer sherryvaten voor het rijpen van haar whisky’s dan andere blended whisky’s. The Famous Grouse Blended Scotch Whisky bestaat uit een blend van onder andere The Macallan en Highland Park -twee van ‘s werelds meest gerespecteerde Single Malt Scotch Whisky’s- en zoete grain whisky’s voor het verkrijgen van de kenmerkende zachte smaak van The Famous Grouse.

Connemara Peated Single Malt

connemarao

Deze zeer toegankelijke, milde ‘rokerige’ Connemara Peated Single Malt is de enige Ierse Whiskey die op turf gestookt is. Het maken van een peated malt, ofwel geturfde whisky, verschilt eigenlijk nauwelijks van niet-geturfde distillaten. Het stoken van turf is slechts een nuance die de whisky zijn zeer rokerige smaak geeft. Om het kiemproces stil te leggen, wordt het nog vochtige groenmout op een droogvloer boven een turfvuur gedroogd. Hierdoor wordt de basis gelegd voor het zo karakteristieke rokerig-turfachtige aroma.

Jameson Irish Oak Aged Blend 3 Year

bottlejameson

De drievoudige distillatie en de combinatie van pure pot still whiskey met grain whiskey, maken Jameson uitzonderlijk zacht. De rokerige smaak ontbreekt omdat er niet op turf gestookt wordt.

Maker’s Mark Kentucky Premium Bourbon

bottlemakers

Dit is een premium bourbon whisky die wordt geproduceerd in kleine hoeveelheden van 19 vaten per batch. Naast mais wordt gebruik gemaakt van rode wintertarwe. De kenmerkende combinatie van rogge, tarwe en de zachte en rijke zoetige smaak maakt de Maker’s Mark één van de meest bekende bourbons van de wereld. Met het rode wassen zegel dat handmatig wordt aangebracht.

Four Roses Kentucky Straight Bourbon 5 Years

bottle4roses

Four Roses -Kentucky Straight Bourbon- maakt gebruikt van 2 verschillende graanmengsels en 5 verschillende soorten gistculturen. Dit resulteert in 10 totaal verschillende Bourbons, welke aan de basis liggen van Four Roses. De Bourbon wordt gedistilleerd in de staat Kentucky en heeft tenminste 5 jaar op eikenhouten vaten doorgebracht. De term ‘straight’ geeft aan dat de bourbon minimaal 2 jaar gelagerd is op vaten van America White Oak.

Jack Daniel’s Old No. 7 Tennessee Blend

bottlejackjpeg

Jack Daniel’s Old No. 7 is een volle whisky met smaken van rijp fruit. Jack Daniels is, zoals de meesten denken, geen bourbon whiskey, maar Tennessee whisky. Dit komt omdat Jack Daniels anders gemaakt wordt. Jack Daniels wordt gefilterd in houtskool en daarnaast wordt er een speciale vergistingstechniek toegepast. Daardoor heeft Jack Daniels’naast de bekende zoete volle smaak ook een licht rokerige smaak. De Black Label staat niet alleen bekend om zijn kwaliteit, maar ook vanwege de link met (rock)muziek. Jack Daniel’s gaat sinds 1866 hand in hand met de legendes van de muziek.

Jack Daniel’s Tennessee Honey

Jack Daniel’s Tennessee Honey heeft als basis Jack Daniel’s Old No. 7. De traditionele nummer zeven is vermengd met uit de stokerij afkomstige huisgemaakte honinglikeur van drie soorten Amerikaanse honing. De licht rokerige smaak van de No. 7 is perfect in balans met de mooie zoete smaken van de 100-% volle natuurlijke honing van Honey Jack!

Woodford Reserve Select Kentucky Bourbon

bottlewfr

Woodford Reserve (43,2% alcohol) is een Kentucky “small batch” Bourbon. De verschillende whiskeys uit de vaten worden door de master distiller handmatig geselecteerd van de vaten die hebben aangetoond garant te staan voor superieure rijping. Daarna worden de whiskyes samengevoegd om zo het onderscheidende smaak profiel te creëren. Daarnaast is Woodford is de officiële Bourbon van de beroemde Kentucky Derby en won het de vier meest prestigieuze tasting wedstrijden van de wereld.

Knobcreek Straight Small Batch Bourbon 9 Years

bottleknob

Knob Creek is a brand of Kentucky straight bourbon whiskey produced by Beam Suntory at the Jim Beam distillery in Clermont, Kentucky.The extra aging, longer than nearly every other small batch offering, allows our bourbon to absorb more of the sugar from the wood, giving it a richer taste. And treating our American white oak barrels with the highest char level brings out even more distinctive flavor qualities during the aging process. When it’s all done, we take our original Knob Creek Bourbon from barrel to bottle at an honest 100 proof.

About Single Malt, Blend & Bourbon
Single Malt
Een Single Malt Scotch whisky is het product van één specifieke Schotse distilleerderij. Deze whisky wordt dus niet gemengd met whisky van andere distilleerderijen. Een single malt whisky kan whisky bevatten uit verschillende distillatierondes en verschillende jaren. Schotland kent momenteel 92 malt whisky distilleerderijen. Aan de smaak van een Schotse malt whisky is vaak te herkennen in welk gebied de whisky is gemaakt. Dat heeft te maken met omgevingsfactoren als de kwaliteit van het water, gerst en turf.

Ook verschillen in bereidingswijze en rijping beïnvloeden de smaak. Van oudsher laten veel Schotse distilleerderijen hun whisky in gebruikte sherryvaten rijpen. Die vaten waren er in overvloed: het Verenigd Koninkrijk importeerde vroeger namelijk enorme hoeveelheden sherry uit Spanje. Tegenwoordig worden er ook steeds vaker bourbonvaten uit de Verenigde Staten gebruikt. De vanilline en tannine in het Amerikaanse eikenhout geven de Schotse whisky extra karakter. Whiskyproducenten experimenteren ook met andere vaten, waarin bijvoorbeeld eerder port of rum is opgeslagen.

Scottish Blend
Blended Scotch whisky’s bestaan uit een combinatie van grain en malt whisky’s. Meer dan 90% daarvan moet gestookt zijn in Schotland. Blended Scotch whisky’s werden in eerste instantie ontwikkeld als alternatief voor de single malt whisky’s. Veel mensen beschouwden deze als te sterk en te ruw van smaak. De Master Blenders van de verschillende merken combineren verschillende malt en grain whisky’s op zo’n manier, dat er een consistente smaak ontstaat die kenmerkend is voor dat merk.

Irish Blend
De Ieren beschouwen zichzelf als de onbetwiste uitvinders van de whiskey. Hoewel de Schotten ervan overtuigd zijn dat zíj de allereerste whisky hebben gestookt, is het erg waarschijnlijk dat de Ieren gelijk hebben. Volgens de Ierse overlevering zou de beschermheilige van Ierland, de missionaris Sint Patrick (385 – 461), op zijn reizen door de Moorse gebieden van Europa de kunst van het distilleren hebben geleerd.

De Ierse overheid hief belasting op mout, maar niet op de gerstekorrels zelf. De Ieren ontwikkelden daarom een speciaal distilleerapparaat (de zogenaamde pot still). Daarme konden ze ook ongemoute gerst (dus gerstekorrels) distilleren. Ook vandaag de dag worden Ierse whiskeys voor een groot deel van ongemoute gerst gedistilleerd. Vanwege het gebruik van ongemoute gerst moet Ierse whiskey 3 keer gedistilleerd worden in plaats van 2 keer, zoals in Schotland gebruikelijk is. De suikers in ongemoute gerst worden namelijk moelijker in alcohol omgezet dan die in gemoute gerst. Ook wordt in Ierland de mout bijna nooit gedroogd boven turfvuur. Hierdoor ontbreekt de klassieke Schotse turfachtige smaak bij veel Ierse whiskeys.

American Bourbon
In de 18e eeuw ontvluchtten veel Europese immigranten hun thuisland vanwege hongersnood of religieuze overtuigingen. Veel Ierse immigranten trokken naar het Westen. Zij introduceerden de kunst van het whisky stoken in Amerika. Vandaar dat in de Verenigde Staten whiskey nog steeds op zijn Iers, met –ey, gespeld wordt. Sommige immigranten vestigden zich in Virginia, anderen reisden verder naar het meer westelijk gelegen Kentucky.

De hoofdingrediënten voor whiskey zijn gerst (vooral in Schotland gebruikt) en rogge (veel in Canada en het oosten van de V.S. gebruikt). Deze granen groeiden in het klimaat van Kentucky echter minder goed dan in het oosten van het land. Daarom werd er whiskey gestookt van maïs, een graansoort die er van nature veel voorkwam. In Bourbon County, een regio in Kentucky, werden in de 19e eeuw de eerste grote Amerikaanse distilleerderijen gesticht. Amerikaanse whiskey wordt eigenlijk geen whiskey genoemd, maar bourbon, naar de County. Bourbon bestaat voor minimaal 51% uit maïs en wordt 2x gedistilleerd. Daarna moet de bourbon minimaal 2 jaar rijpen in nieuwe eikenhouten vaten, die aan de binnenkant licht getoast zijn.

Aan het begin van de 20e eeuw, tijdens de Drooglegging, werd het produceren en drinken van alcohol verboden in Amerika. De whiskey-productie verdween in de illegaliteit. Toch lukte het de Amerikaanse regering niet om het alcoholgebruik uit te bannen. Veel van de Amerikaanse distilleerderijen die de Drooglegging overleefden, zijn nog steeds gevestigd in Kentucky en de omliggende staten, onder andere Tennessee, Indiana en Virginia.

whisky